Sa hladnijim danima dolazi nam i sezona cvekle – izuzetno zdravog i pogodnog povrća. Cvekla je kao takva puna vitamina i minerala. Znamo da je sama po sebi svestrana pa se može konzumirati na razne načine, odnosno sirova, kuvana, pečena ili ceđena, u formi soka. Naravno što sa njom budete kreativniji to bolje, a ja ću vam pokazati jedan recept sa kojim ćete oduševiti svakoga kome budete poslužili
Potrebni sastojci:
- 3 velike cvekle
- 2/3 šolje indijskog oraha
- 1 čen belog luka
- 1/2 kašike limunovog soka
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika kokosovog ulja
- 1-2 kašike vode
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2 kašike sitno seckanog vlašca
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- 1/2 šolje rukole
- 2 kašike seckanog oraha
- Balzamiko sirup
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 150 stepeni.
2. Iseći oba kraja cvekle i oljuštiti je. Oštrim nožem iseći tanke krugove i postaviti ih u pleh na papir za pečenje, pa peći u rerni 10-12 minuta dok ne postanu meki i fleksibilni. Kada se ispeku staviti ih u frižider.
3. Za pripremu punjenja natopiti indijske orahe u vrelu vodu 10 minuta pa ih procediti.
4. Staviti oceđene indijske orahe u multipraktik zajedno sa belim lukom, sokom od limuna, sirćetom, kokosovim uljem, solju, biberom i vodom i miksati dok se ne dobije glatka smesa. Po potrebi dodati vode. Kada je sve izmikasno u blenderu dodati vlašac i peršun, pomešati kašikom i staviti u frižider da se ohladi na minimum 15 minuta.
5. Za serviranje u svaki krug cvekle uspite kašiku punjenja i malo rukole pa preklopite i pritisnite ivice da se zalepe kako bi dobili raviole. Pospite preko orahe i balzamiko sirup.