Blog

ZDRAVLJE ZUBA I DESNI

Treba imati u vidu da varenje počinje u ustima.Bez dobrih zuba nema ni dobrog varenja,ni dobrog zdravlja zuba.

Jedan od najčešćih komplimenata koje dobijam jeste da imam jako lep osmeh i moram da priznam da mi takav kompliment izuzetno prija. Kada pogledam šta je prvo što zapazim kod druge osobe jeste upravo osmeh. To mi mnogo govori o drugoj osobi i mislim da se ceo karakter neke osobe može “pročitati” iz njenog osmeha.Često nakon susreta sa nekom osobom neću zapamtiti kako je bila obučena,ali ću se sigurno setiti njenog osmeha.A šta čini taj osmeh nego zubi. Na taj način pokazujemo i još jedan deo svoje ličnosti ,a to je kako i na koji način vodimo računa o sebi.

Zubi zahtevaji svakodnevnu posvećenost,pa često znam u šali da kažem da ko vodi računa o zdravlju nikada neće preskočiti da vodi računa o zubima. Kada govorimo o zubima uglavnom se sve svodi na održavanje higijene i zdravlja zuba,a retko ko govori o desnima ,toliko bitnim pa čak i bitnijim od samih zuba. Jer koliko god imali zdrave i jake zube ukoliko desni nisu zdrave imaćemo velikih problema,a jedan od najvećih je svakako mogućnost da ostanemo bez zuba.

Sa vama delim načine na koje možete da održite zdravlje zuba i desni:

  • Ne uzimajte hranu koja luči otrove i kisele otpatke(suhomesnate proizvode,alkohoh,kafu,čokoladu)
  • Uzimajte hranu živih elemenata( sveže voće i povrće, naročito sokove kupusa,bele repe i šargarepe)
  • Povremeno četkajte zube pastom od gline.
  • Izaberite polutvrdu četkicu i četkajte zube snažno odozdo nagore i ili odozgo nadole,ali nikada bočno! (Ovo je najveća greška koju većina ljudi pravi)
  • Posle doručka ili ručka isperite usta slanom vodom. ( pomešajte čašu tople vode sa punom kafenom kašičicom nerafinisane morske soli) ovo ispiranje će ojačati i zaceliti vaše desni!
  • Posle ispiranja masirajte desni maslinovim uljem. Gornje desni masirajte odozgo nadole,a donje odozdo nagore.Za pravilnu masažu upotrebite palac umočen u ulje.
  • Ne jedite bombone i slatkiše jer oni u ustima stvaraju podlogu za kulturu opasnih bakterija!
  • Koristite kokosovo ulje za izbeljivanje zuba.Potrebne su vam jedna do dve kašičice ovog ulja.Mućkajte ulje u ustima 10 do 15 minuta. Par sekundi vam neće biti dovoljno,jer je potrebno bar desetak minuta da bi se uklonio kamenac sa vaših zuba.