Dezerti, Recepti

Zdrave mini čokoladice bez glutena ,šećera i mlečnih proizvoda

Sastojci:

2 manja obarena batata
1 šolja mlevenih lešnika
2 kašike kokosovog ulja
malo stevije
ghee maslac

Sastojci za zdravu čokoladu:

3 kašike kokosovog ulja
3 kašike sirovog kakao praha
1 kašika meda

Kao osnovni sastojak u ovom receptu koristili smo batat. Za sve vas koji niste imali prilike još uvek da se susretnete sa ovom namirnicom u nastavku sledi zašto je toliko bitno da ovu namirnicu uvrstimo u svakodnevnu ishranu. Batati se smatraju jednim od najhranljivijih biljnih porizvoda na svetu. Obično su beli, žuti, ružičasti ili crveni. Batat ima dosta šećera i karotena, ali je bez masti i holesterola.
Batat ima nizak glikemijski indeks i mogu da ga konzumiraju dijabetičari bez ikakvih problema.

1.Veoma je bogat vitaminom B6

2.Sadrži popriličnu količinu vitamina C. koji nam pomaže da sprečimo prehlade ili grip,ali jednako je važan i za jačanje kostiju, sprečavanje deformacije zuba, poboljšava probavu i cirkulaciju.

3.. Vitamin D koji batat sadrži u popriličnim količinama ,a znamo da vitamin D ima veoma važnu ulogu u nivou energije, raspoloženju, čuva zdravlje srca, kostiju, kože, živaca, zuba i potpomaže rad štitne žlezde.

4.Batat je namirnica koja je bogata gvožđem.

5.Pošto je batat izrazito narandžaste boje, to znači da je veoma bogat beta-karotenom i mnogim drugim karotenoidima koji potpomažu održavanje dobrog vida, jačaju imunitet i veoma su snažan antioksidant koji nas štite od kancerogenih obolenja.

6.Batat je bogat i kalijumom koji reguliše otkucaje srca i nerava.

7.Smatra se da slatki krompir čuva od astme, osteoporoze ili reumatoidnog artritisa

8.Redovna konzumacija batata je dobra za stomak, jer utiče pozitivno na čireve i otklanja mogućnost upale debelog creva.

9.Ne izazivaju zatvor i smanjuju rizik od dijabetesa, srčanih problema i gojaznosti. Pored svega ostalog batat, konzumiran kao doručak, može da vam pomogne da smršate jer stvara osećaj sitosti satima nakon toga.

Korak po korak:
Priprema: U posudi pomešajte obaren batat,mleveni lešnik,kokosovo ulje i steviju. Možete za to koristiti blender. Kada se svi sastojci sjedine stavite ih u kockastu posudu ili kalup ili stavite u zamrzivač. Kada se stegne iseckajte na sitnije kocke i svaku kocku tako zaledjenu uvaljajte u otopljenu čokoladu sa ghee maslacem. S obzirom da su kocke iz zamrzivača,čokolada će se odmah stegnuti. Držite zdrave čokoladice u frižideru.