Napci, Recepti

Nar se ili voli ili obožava!

Volim da kažem da nar ili voliš ili obožavaš! Ne znam da li sam veći fan očišćenog nara ili soka od nara,ali u zimskom periodu ne može da prodje ni dan da ga ne konzumiram. I nikada mi ne dosadi .

Nar sprečava oštećenje bubrega. Pre svega štiti bubrege od toksina. Ne samo da njegov sok štiti jetru, već pomaže i u njenoj regeneraciji, ako je do oštećenja već došlo. Nar i sok od nara sadrže dosta vitamina C i tako jača naš imuni sistem. Ako se dnevno jede samo 50 grama nara ili pije sok u toj količini, može da se normalizuje visok krvni pritisak u periodu od godinu dana, jer nar utiče na smanjenje pritiska čak i do 20 odsto.
Nar sadrži supstance, koje suzbijaju biohemijske procese povezane sa alergisjkim reakcijama. U narodnoj medicini širom sveta nar se koristi za ublažavanje različitih stanja – dijareje, krvarenja u desnima, protiv hemoroida, akni i katarakte. Smanjuje rizik od raka, posebno prostate i dojke, smanjuje loš holesterol i bori se protiv slobodnih radikala (čuva ćelije). Najbolji način za čišćenje nara: metoda udaranja. Prvo je potrebno plod uz pomoć kuhinjskog noža podeliti na 4 dela, odnosno sa još jednim rezom, na 5, ukoliko je plod veći. Potom se u ruku uzima svaki od ova 4 dela nara i udaraju se drvenom kašikom ili varjačom sa strane, po kori, ali strana koja u sebi ima crvene bobice mora biti usmerena ka posudi. Bobice će ispadati same bez njihovog uništenja, smrskavanja ili bez curenja soka.
Za sve ono koji ne vole nar, sok od nara je idealan. Pored toga što je neverovatno zdrav to je jedan od najukusnijh sokova koje ćete probati, a deca ga obožavaju!