Glavna jela, Recepti

Ćuretina u sosu od borovnica sa pireom od celera

Sastojci:

300 g ćurećeg belog mesa
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike meda
1 kašika mlevenog djumbira
1 kašika narendane pomorandžine kore
2 kašike soka od pomorandže
3 kašike jabukovog sirćeta
4 čena belog luka
morska so

Sastojci za sos od borovnice:

činija svežih borovnica
1 kašika ghee maslaca
1 kašika meda
prstohvat soli

Sastojci za pire:

5 većih krompira
1 manji koren celera
2 kašike ghee maslaca
morska so
1/2 šolje bademovog mleka

Korak po korak
Prvi korak: Za početak napravite marinadu od maslinovog ulja,meda,pomorandže,jabukovog sirćeta,belog luka i začina. Ostavite ćureće belo meso u marinadi na nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga meso stavite u pekač i pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U toku pečenja premažite ostatkom marinade meso,kako bi dobilo lepu boju. Ostavite meso da se blago prohladi kako biste lakše sekli.

Drugi korak: U manju šerpicu stavite borovnice da se kuvaju sa malo vode.Dodajte prstohvat soli.Kada omeknu dodajte kašiku ghee maslaca i meda. Nastavite sa kuvanjem dok se sos ne zgusne.

Treći korak: Obarite krompir ili beli batat sa celerom. Dodajte mu so,bademovo mleko i ghee maslac pa sve zajedno izgnječite i pomešajte. Možete sve to raditi i sa mikserom.

Četvrti korak: Servirajte meso isečeno na tanke parčiće, pa ga prelite sosom od borovnica. Uz to poslužite pire od celera i krompira.