Dezerti, Recepti

Čokoladna sladoled torta

Sastojci za koru:

1 i 1/2 šolje oraha
15 urmi
1 kašika kokosovog ulja
prstohvat soli
Po želji(1 kašičica cimeta)

Sastojci za prvi fil:

1 i 1/2 šolje indijskog oraha
6 kašika meda
1/2 šolje kokosovog mleka
2 kašičice ekstrakta vanile

Sastojci za čokoladni fil:

1/2 šolje suvog groždja
1/2 šolje suvih smokvi
1/2 šolje mlevenih oraha
4 kašike kokosovog šećera (ili meda)
3 kašike sirovog kakao praha
1-2 kašike kokosovog ulja
Po želji(1 kašičica cimeta)

Prvi korak: Sameljite orahe,pa ih u multipraktiku pomešajte sa urmama koje su prethodno bile potopljene u vodi. Jako je bitno da urme dovoljno omeknu jer će upravo one povezati sve sastojke i dati finu teksturu kori od oraha.Dodajte kašiku kokosovog ulja i prstohvat soli. Kada se kora dobro poveže,nanesite je u okrugao kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite na pola sata u zamrzivač.
Drugi korak: Indijski orah držite preko noći potopljen u vodi. Ujutru ga ocedite pa ga u blenderu umutite sa kokosovim mlekom ,medom i ekstraktom vanile. Potrebno je da dobijete krem bez bilo kakvih grudvica,pa ukoliko vam se krem nije dovoljno umutio to može značiti ili da niste dodali dovoljno tečnosti (vode ili kokosovog mleka) ili da vam blender nije dovoljno jak. Nanesite beli krem preko kore pa vratite u zamrzivač na pola sata.

Treći korak: Suve smokve i groždje takodje držite potopljene u vodi. Nakon nekoliko sati ih ocedite pa ih u multipraktiku dobro povežite sa kakaom,orasima,kokosovim šećerom i kokosovim uljem. Nanesite preko torte i drugi čokoladni fil. Pa ponovo vratite u zamrzivač da se stegne.

Četvrti korak: Za kraj istopite čokoladu sa 85% kakaa ili domaću napravljenu pa prelite preko cele torte. 10minuta pre sečenja je izvadite iz zamrzivača.Od gore po želji poredjajte zdrave čokoladice.

NAPOMENA: Držite je u frižideru ,a kako sam naziv kaže imaćete osećaj da istovremeno jedete i tortu i sladoled. Ja sam i u koru i u čokoladni fil dodala cimet jer ga obožavam u kombinaciji sa orasim,a vi ukoliko niste previliki ljubitelj cimeta možete ga izostaviti.