Glavna jela, Recepti

Recept koji će oduševiti sve – ravioli od cvekle

Sa hladnijim danima dolazi nam i sezona cvekle – izuzetno zdravog i pogodnog povrća. Cvekla je kao takva puna vitamina i minerala. Znamo da je sama po sebi svestrana pa se može konzumirati na razne načine, odnosno sirova, kuvana, pečena ili ceđena, u formi soka. Naravno što sa njom budete kreativniji to bolje, a ja ću vam pokazati jedan recept sa kojim ćete oduševiti svakoga kome budete poslužili

Potrebni sastojci:

  • 3 velike cvekle
  • 2/3 šolje indijskog oraha
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1-2 kašike vode
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašike sitno seckanog vlašca
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 1/2 šolje rukole
  • 2 kašike seckanog oraha
  • Balzamiko sirup

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 150 stepeni.

2. Iseći oba kraja cvekle i oljuštiti je. Oštrim nožem iseći tanke krugove i postaviti ih u pleh na papir za pečenje, pa peći u rerni 10-12 minuta dok ne postanu meki i fleksibilni. Kada se ispeku staviti ih u frižider.

3. Za pripremu punjenja natopiti indijske orahe u vrelu vodu 10 minuta pa ih procediti.

4. Staviti oceđene indijske orahe u multipraktik zajedno sa belim lukom, sokom od limuna, sirćetom, kokosovim uljem, solju, biberom i vodom i miksati dok se ne dobije glatka smesa. Po potrebi dodati vode. Kada je sve izmikasno u blenderu dodati vlašac i peršun, pomešati kašikom i staviti u frižider da se ohladi na minimum 15 minuta.

5. Za serviranje u svaki krug cvekle uspite kašiku punjenja i malo rukole pa preklopite i pritisnite ivice da se zalepe kako bi dobili raviole. Pospite preko orahe i balzamiko sirup.