Kad stigne jesen, bundeva postaje jedan od omiljenih sastojaka u mojoj kuhinji. Ova namirnica ne samo da donosi boje i duh jeseni, već je i nutritivno bogata. Sa visokim sadržajem vlakana, kao i vitamina A i C, bundeva jača imuni sistem. Zato iskoristite jesenju sezonu da eksperimentišete sa bundevom u svojoj ishrani. Evo nekoliko mojih predloga:
1. kinoa salata sa bundevom
Potrebni sastojci:
Bundeva, kinoa, baby spanać, indijski orah, brusnice, limunov sok, so, maslinovo ulje
Priprema:
Kinou skuvati u šerpici 15-ak minuta. Za to vreme iseći bundevu, politi je sa maslinovim uljem, posoliti i staviti je da se peče dok ne postane mekana. Kad je sve pripremljeno, preostale sastojke izmešati u činiji i servirati po želji.
2. potaž od bundeve
Potrebni sastojci:
Bundeva, šargarepa, luk, beli luk, povrtni bujon, biber, so, golica
Priprema:
U šerpi izdinstati na kratko luk pa mu dodajte iseckanu bundevu i šargarepu. Preliti sa bujonom i začiniti po ukusu. Kada povrće omekša sve zajedno izblendajte u glatku smesu. Servirajte potaž i pospite preko pečene golice.
3. ovsena kaša sa bundevom
Potrebni sastojci:
Pire od bundeve, ovsene pahuljice, grčki jogurt, med, ovseno mleko, cimet, golica
Priprema:
Par kašika pirea od bundeve pomešajte sa jednim grčkim jogurtom, kašikom meda i 150ml mleka. U to dodajte ovsene pahuljice i cimet. Sve dobro promešajte i ostavite u frižideru preko noći. Pre jela pospite preko golice i uživajte.
Prijatno!